OSNOVE PERMAKULTURE

Kako opisati permakulturu? Pojam je počeo sa vrlo praktičnim i uskim značenjem 1970-ih u Australiji i tvorevina je od dvije riječi “permanentna agrikultura”. A tko ju je smislio? Bill Mollison i David Holmgren, naravno.
Dubljim promišljanjem, kao i praktičnom primjenom pojma Bill i David su shvatili, ako će čovječanstvo prakticirati “permanentnu agrikulturu”, da agrikulturna reforma sama po sebi, neće biti dovoljna. Treba je promijeniti cijelu ljudsku kulturu - u održivi model.
Valjalo bi napraviti novi sustav vrijednosti, prehrane i proizvodnje hrane, razmišljanja o pristupu suvremenim problemima i pomiriti odnose čovjeka i okoliša.
I tako je pojam “permakulture” od skromnih početaka prerasla u nešto sveobuhvatno, nešto pomalo revolucionarno, u isti trenutak i globalno i intimno.

Što je permakultura?

Permakultura je prije svega način razmišljanja i djelovanja. Primjenjiva je na različite životne situacije i modele. Najčešća i najpopularnija primjena permakulture jest dizajniranje životnog prostora koje će biti i dobro za ljude i dobro za okoliš.
U permakulturi koristimo suvremene tehnologije uz tradicijska znanja, dizajnira se ljudska zajednica i njezin učinak, koriste se lokalni materijali i pomno se razmatra implementacija pasivnih sustava (skupljanje vode, pasivno solarno i geotermalno grijanje), proizvodnja otpada se smanjuje na minimum, a cijeli sustav je dizajniran po principu kružnog korištenja resursa.
Idealni permakulturni sustav nema otpada. Nusprodukti iz jednog procesa se koriste kao gorivo u idućem procesu i tako u nedogled. Poput pravog zdravog, živućeg ekosustava..

Permakulturni principi

Važan dio permakulturne priče je temeljna etika, odnosno 3 smjernice koje su lako razumljive i primjenjive.
 • Briga za Zemlju: ima smisla brinuti se o našem planetu i život na njemu jer imamo samo jedan planet i ovisimo o drugim živim bićima
 • Briga za ljude: ljudi bi trebali imati koristi od prakticiranja permakulture, ako nemamo koristi od nečega - čemu to koristiti
 • Postavljanje granica: svaki ekosustav ima granice unutar kojih može operirati i resursi nisu neograničeni - naučimo postaviti granice i živjeti unutar njih

  Permakulturna filozofija ovdje ne staje. Mogli bi ići dublje u 12 principa dizajna, ali vjerujem da je za jedan uvod već dovoljno napisano. Idući članak će sadržavati više informacija o permakulturnom dizajnu i osnovnom edukacijskom modelu: 72-satnom tečaju permakulturnog dizajniranja (Permaculture Design Course - PDC).

 • KONTAKT INFORMACIJE

  Posjete uz prethodnu najavu.

  Latinovac 11, 34350 Latinovac
  mob +385958020180
  EkoCentarLatinovac@gmail.com

  -->