David u Francuskoj
Europske Snage Soliardnosti 2023.

O Davidu i projektu

David nam se javio sa molbom da mu budemo sending organizacija na zanimljivom projektu u Francuskoj. Naravno da smo pristali biti partneri na projektu i pomoći Davidu da se pripremi za svoje prvo iskustvo u Europskim Snagama Solidarnosti.

Davidovi dojmovi:

Zdravo!
Ja se zovem David i rođen sam u Vancouveru, u Kanadi. Iako su mi oba roditelja Hrvati, i proveo sam u Hrvatskoj skoro svako ljeto svoga života, ipak smatram da mi je Kanada dom.
Tamo sam išao u školu, na fakultet, i dobio prvi posao. Koliko god volio Vancouver, dosadilo mi je provoditi tamo cijeli život.

Tokom fakulteta sam živio u Berlinu na nekoliko mjeseca, i to iskustvo mi je pokazalo koliko je svijet različit (i bolji) nego ono što poznajem. Otkrio sam novu osobu u sebi dok sam tamo bio, tako da me je odmah počelo zanimati kako dizajn grada može utjecati na svakodnevno iskustvo koje taj grad pruža. Krenuo sam čitati knjigu za knjigom o tome, i nedugo zatim mi je postalo jasno da toj temi bih mogao dobar komad svoje budućnosti pružiti. Nakon sto sam sakupio dobar temelj znanja, počeo sam se pridruživati svakakvim grupama koje se odnose na urbano planiranje i dizajn gradova.

U isto vrijeme se još jedan interes u meni stvarao: biciklizam. Do tada, nikada me bas nije privlačilo voziti biciklu, osim kada sam vježbao brdski biciklizam na nemilosrdnim stazama Vancouverske sjeverne obale (gdje je taj sport rođen). Tek nakon što sam se preselio u novi stan sam počeo razumijevati koliko je ta metoda transporta iznad svih ostalih. Kao da od jednom sam bio u boljoj formi nego ikad, trajalo mi je upola kraće da igdje idem, i kao da sam i veseliji bio. Nije mi dugo trajalo da sam postao kompletno opsjednut sa tim sportom, a nedugo zatim sam počeo povezivati bicikl sa svojim novim idejama o tome kako se gradovi mogu bolje organizirati da njihovi građani budu veseliji. Kad bih samo mogao nagovoriti ljude o vrlinama bicikla kao odgovor na svemoguće probleme gradskog života.

Sa tom inspiracijom sam se prijavio živjeti u Carcassonne u Francuskoj na deset mjeseci preko European Solidarity Corps. Našao sam projekt koji se radi o tome da se putem taloga od kave uzgajaju gljive, sta mi je opet povuklo misli prema gradskom planiranju. Bi li stvarno postojao način da se proizvodi hrana koristeći organske otpatke, i to sve u centru grada bez potrebe za ogromne agronomske površine i masivne resurse? Otišao sam otkriti sam za sebe.

Do sada već tri mjeseca živim u Carcassonneu, a u tom vremenu sam toliko toga naučio i iskusio. Sami projekt se odlično odvija, i prinos gljiva je impresivan za prvi pokušaj. Ima i dalje par manjih problema s kojim se moramo pozabaviti, kao smanjiti nivoe kontaminacije u kavi, i naučiti kako proizvesti sami svoj micelij (po izgledu liči na korijen a sluzi kao mozak gljivi) tako da ne moramo više kupovati iz inostranstva. Međutim sve u svemu bih rekao da je projekt za sada veliki uspjeh! Osim toga mi život u francuskoj jako paše. Francuski mi se silno poboljšao, stalno upoznajem nove prijatelje, i sa njima dijelim divna iskustva. Za sada imam samo lijepe stvari za reći o projektu, i imam osjećaj da će mi poslužiti kao jako vrijedno iskustvo jednom kad budem počeo magisterij na jesen. Jedva čekam ostalih sedam mjeseci!

Imaš pitanja? Želiš i ti volontirati?

Slobodno nam se javi bez ikakve obaveze sudjelovanja!
Rado ćemo ti odgovoriti na sva pitanja i pružiti podršku prije, za vrijeme i poslije trajanja projekta!

KONTAKT INFORMACIJE

Posjete uz prethodnu najavu.

Latinovac 11, 34350 Latinovac
mob +385958020180
EkoCentarLatinovac@gmail.com