CroatiaUnited Kingdom

EVS - Opcenito

Pregled

Europska volonterska služba (EVS) dio je programa Erasmus+. Ovaj program omogućuje mladima (u dobi od 17 do 30 godina) da besplatno volontiraju diljem Europe i šire, a nudi i financijsku potporu organizacijama koje mladima pružaju prilike za volontiranje.

Europska komisija utemeljila je EVS 1996. godine, a program je do sada omogućio da preko sto tisuća volontera da svoj doprinos cilju u koji vjeruju. Volonteri EVS-a pružali su potporu izbjeglicama, zaštiti okoliša, djeci i starijim osobama te sudjelovali u raznim kulturnim događajima i brojnim drugim hvalevrijednim inicijativama.

Kao EVS volonter obvezujete se raditi za neku organizaciju u inozemstvu. Volonterski projekti mogu uključivati različite vrste aktivnosti u područjima kao što su rad s mladima, kulturne aktivnosti, socijalna skrb ili zaštita okoliša. Volontiranje je neplaćeno i odvija se u punom radnom vremenu.

Vaša postignuća i stečeno znanje priznaju se na europskoj razini na temelju potvrde Youthpass.

Volonteri koji već sudjeluju u EVS-u trebali bi pročitati informacijski paket u kojem se objašnjava što mogu očekivati te se pružaju informacije o potvrdi Youthpass i osiguranju.

 

Trajanje

Volonterske aktivnosti traju od dva tjedna do 12 mjeseci.

Mogućnosti u okviru EVS-a dostupne su u zemljama obuhvaćenima programom Erasmus+ i susjednim partnerskim zemljama, što znači da volontirati možete i izvan Europe.

 

Uvjeti

Za volontiranje se možete prijaviti ako imate od 17 do 30 godina.

 

Financijska potpora

Pokriveni su svi najvažniji troškovi povezani s vašim volonterskim projektom, kao i troškovi putovanja. Osigurani su smještaj i hrana te lokalni prijevoz po potrebi. U većini slučajeva ćete primati i mali iznos džeparca.

Svi su volonteri osigurani tijekom boravka u inozemstvu.

 

Kako se prijaviti

Na Europskom portalu za mlade, internetskim stranicama EU-a za mlade, nalazi se baza podataka o prilikama za volontiranje s:

pojedinostima različitih projekata
opisima vrsta volontera koje su potrebne
podacima za kontakt i postupcima prijave
Postupci prijave razlikuju se ovisno o projektima EVS stoga uvijek trebate provjeriti odjeljak Kako se prijaviti za projekte koji vas zanimaju.

Eko Centar Latinovac, osim što djeluje kao organizacija primatelj, također je akreditirana organizacija za slanje volontera iz Hrvatske. Ukoliko ste zainteresirani za sudjelovanje u projektima EVS ili trebate pomoć u pronalasku odgovarajučeg projekta, možete se javiti na Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite. s osobnim podacima, životopisom, željama ili s bilo ćime što nam može pomoći u pronalasku projekta.

CroatiaUnited Kingdom

loader